maandag 27 april 2009

Nederlanders drinken steeds meer wijn


Meer dan 3 miljoen Nederlanders drinken iedere dag een glas wijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Wijn. We drinken gemiddeld per jaar 21,6 liter wijn, dat zijn bijna dertig flessen per persoon. In 1975 was dat slechts de helft. De meeste wijn wordt in de supermarkt gekocht.

GfK heeft in opdracht van het Productschap Wijn zesduizend Nederlandse huishoudens onderzocht. De uitkomsten werden tijdens een bijeenkomst in het World Forum Convention Center in Den Haag gepresenteerd aan pers en professionals.

Zuid-Afrika op kop
Wijn kopen we het liefst in de supermarkt, we geven per fles gemiddeld € 2,62 uit. De meeste flessen die we in ons karretje zetten, komen uit Europa: 42 procent van de wijn is Frans. Ook drinken we graag Italiaanse of Duitse wijn (voor gemiddeld € 1,50 per fles). Een-derde van de wijnliefhebbers koopt wijn uit Nieuwe Wereld landen. Daar gaat Zuid-Afrika op kop, met een marktaandeel van ruim 16 procent, gevolgd door Australië en Chili.

Jong drinkt rosé
Rode wijn heeft de voorkeur, meer dan de helft van de verkochte wijnen is rood. Hoe jonger, hoe groter de voorkeur voor rosé: bij consumenten jonger dan 30 jaar heeft 23 procent van de wijn die ze kopen een roze kleurtje, bij consumenten ouder dan 64 jaar is dat nog maar 7 procent. Rode wijn wordt vooral thuis gedronken, op visite drinken we wit en in de horeca bestellen we rosé.

bericht overgenomen van Perswijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten